موضوع پرونده این شماره هفته نامه صدا در بخش سیاسی "ارزیابی روند فعالیتهای انتخاباتی اصلاح طلبان پس از تشکیل شورایعالی" است. در همین راستا هفته نامه صدا با آذر منصوری فعال سیاسی اصلاح طلب و عضو حزب اتحاد ملت ایران مصاحبه ای انجام داده است که درپی می آید
عموما گفته می شود نگرانی از موازی کاری ها در شهرستانها بین شورای مشورتی و شورای هماهنگی اصلاحات عامل تشکیل شورایعالی بود. آیا شما هم همین مساله را دلیل تاسیس شورا می دانید؟ تا چه حد شورا توانسته این مسایل را رفع کند؟دغدغه مجموعه اصلاح طلبان شکل گیری و رسیدن به انسجام و ائتلاف حداکثری است.مجموعه فعالیت ها هم در همین راستا بود چه درغالب شورای هماهنگی و چه کاری که در کمیته راهبردی دنبال می شد.نمی شود گفت برای جلوگیری از موازی کاری به نظرم واژه هم افزایی بهتر باشد.چون هدف یکی بود و برای اینکه در درجه اول همپوشانی صورت گیرد ،ترکیب به شورای سیاست گذاری تغییر کرد.البته اتفاق خوبی که با تشکیل این افتاد این بود که نه تنها این همپوشانی و هم افزایی بین دو مجموعه اتفاق افتاد بلکه گروههای دیگر را هم شورای سیاست گذاری به جمع ائتلاف اضافه کرد.به هر حال مجموعه اصلاح طلبان به دنبال سازوکاری برای ائتلاف حداکثری بودند که با تشکیل این شورا به ممکن ترین حالت خود رسیده است.در واقع الگوی موفق اصلاح طلبان در انتخابات سال 92با توجه به تفاوت های این انتخابات با تشکیل این شورا به کار گرفته شده است.
اخیرا شاهد معرفی مسوولان مناطق شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان بودیم. مسوولیت این افراد چیست؟این افراد مسئول مناطق نیستند.در واقع میزهایی برای هر استان تشکیل شده است که بیشتر نقش رابط را بین شورای مرکز و شوراهای مناطق ایفا می کند.کار اصلی این میزها در واقع هماهنگی و همفکری با استان ها برای شکل گیری شوراهای استان هاست و نقشی بیشتر از این ندارند.
آیا انتصاب مسوولان مناطق از سوی شورایعالی نگرانی در مورد تمرکزگرایی و تصمیم گیری از بالا را در مناطق بوجود نمی آورد؟به هیچ وجه.این موضوع در شیوه نامه کار کمیته استان ها کاملا لحاظ شده است.به هیچ وجه افراد در مرکز بنای دخالت در امور استان ها را ندارند.تمامی امور استان ها به شوراهای استان ها و مجامع حوزه های انتخابیه واگذار شده است.
تعریف شما از ساختار کندنی شورایعالی سیاستگزاری انتخاباتی اصلاح طلبان چیست؟ نقاط ضعف و قوت آن را چه می دانید؟ببینید من عرض کردم در حال حاضر ممکن ترین سازوکار برای انسجام حداکثری اصلاح طلبان تشکیل ساختار و سامانه شورای عالی سیاست گذاری است.ساختاری که نهایت تلاش شده است تا مجموعه اصلاح طلبان را در بر گیرد .البته در صحنه عمل باید دید نقاط ضعف آن چیست ؟اما مجموعه تلاش احزاب و گروههای عضو ،شخصیت های حقیقی و حقوقی عضو این است که به نحوی برنامه ریزی و سیاست گذاری شود که در بر دارنده و تامین کننده همه نظرات باشد و از این منظر به اعتقاد من چون تصمیمات با راُی اکثریت و اجماعی گرفته می شود از ایرادات و نقاط ضعف کمتری برخوردار است.وقتی می گوییم ممکن ترین سازوکار برای ائتلاف منظور این است که سازو کار دیگری برای شکل گیری ائتلاف پیش روی ما قرار نداشت.اما در خصوص نقاط ضعف به نظرم در شرایط فعلی ضعفی که مشهود است ضعف رسانه است که قطعا در ادامه کار باید برای آن فکری شود.البته این نکته را هم باید یاد آوری کنم که تا زمانی که اصلاح طلبان در مورد ضرورت شکل گیری یک حزب فراگیر به توافق جمعی نرسند ناگزیر باید از این روش ها و شیوه ها برای ائتلاف استفاده کرد.تجربه ای که پس از انتخابات باید نشست و بر اساس نتیجه ای که بدست می آید آن را نقد و آسیب شناسی کرد.
با توجه به اینکه در چند مقطع افراد جدیدی به شورایعالی وارد شدند؛ اصولامکانیزم ورود افراد به شورایعالی جیست؟ آیا این شورا محدودیتی از نظر تعداد اعضا ندارد؟این شورا در بردارنده همه مجامعی است که منتسب به اصلاح طلبان است .تا کنون هم ترکیبی که شکل گرفته سعی شده مجموعه گروهها واحزاب را که به نوعی فعال در انتخابات هستند و برای اجماع تلاش می کنند و سازو کار شورا را پذیرفته اند عضو باشند.مهم پذیرش شیوه نامه راهبردها و برنامه ای است این شورا برای ائتلاف بر روی آن به توافق رسیده است.البته با توجه به ترکیب بعید می دانم از این پس فرد یا گروهی به ترکیب اضافه شود .
جایگاه و روند تعامل احزاب با شورایعالی چیست؟ آیا همه احزاب (بویژه احزاب جدیدالتاسیس) در حلسات حضور دارند؟همه احزاب عضو هستند.و حضور دارند و در روند شورا مشارکت فعال دارند.چه احزاب با سابقه و چه جدید التاسیس .
به عنوان عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت آیا طرح یا پیشنهاد مشخصی از سوی این حزب به شورایعالی ارائه کرده اید؟طرح مجزایی خیر.اما به عنوان یک عضو با توجه به تجربیات قبل رویکرد همه ما تلاش برای انسجام و ائتلاف بوده است و سعی همه ما هم رسیدن به ائتلاف و موفقیت مجموعه اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو ست.البته بخشی از تلاش بنده از ابتدا توجه دادن شورای سیاست گذاری به مسئله زنان و حضور حداکثری آنان در انتخابات به عنوان انتخاب شونده بوده است که فکر می کنم تا این مرحله تلاش ها به نتیجه رسیده است.
بعضا شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان پیش زمینه ای برای تشکیل نهاد جبهه ای یا پارلمان اصلاحات توصیف می شود. آیا با توجه به تجربه عملکردی مجموعه در این مدت، چنین کارکرد و ظرفیتی را برای آن قائل هستید؟به نظرم این مجموعه چنین ظرفیتی را داراست.یعنی می شود در ادامه فعالیت ها به چنین کارکردی از این شورا دست یافت.اما همه اینها در حد گمانه زنی است.
آقای موسوی لاری در گفتگو با صدا تاکید داشتند که شورایعالی سیاستگذاری نهادی موقت و برای انتخابات پیش روست. آیا امکان دارد این نهاد پس از انتخابات هم در قالبی سازمان یافته تر تداوم یابد؟فعلا هیچ بحثی در این ارتباط مطرح نیست.کارکرد این شورا معطوف به این انتخابات است.اما اگر سازوکاری دیده شود که پس از انتخابات نیز این شورا بتواند پیگیر عمکرد نمایندگان منتخب خود باشد و به نوعی پاسخگویی را هم به دنبال داشته باشد به نظرم به عنوان یک پیشنهاد می شود روی آن بحث کرد.امادر حال حاضر تنها کارکرد این شورا موضوع ائتلاف است.
آیا فعالیت شورایعالی منجر به حاشیه رفتن و تضعیف نقش احزاب سیاسی اصلاح طلب نخواهد شد؟به نظر بنده نه تنها باعث تضعیف احزاب نمی شود بلکه زمینه ای برای انتقال تجربیات احزاب و در گرفتن گفت و گو و تعامل و همفکری را هم فراهم می کند.ما در هر حال تا زمانی که یک یا چند حزب فراگیر نداشته باشیم نمی توانیم بار انتخابات را به دوش احزاب بیندازیم.دلیل هم به نظرم روشن است. از یک سودر سپهر سیاسی کشور احزاب موجود از غلبه لازم و حداکثری برخوردار نیستند و از طرف دیگر هم تکثر موجود در احزاب اصلاح طلب عملا امکان اثر گذاری لازم را در بزنگاه انتخابات از آنان می گیرد. این راهبرد قبلا امتحان شده و نتیجه مثبتی برای اصلاح طبان نداشته که هیچ بلکه به شکست های پی در پی نیز انجامیده است.بنابر این ناگزیریم به راهبردهایی برای جلوگیری از تفرقه و رسیدن به اجماع بین ظرفیت های موجود فکر کنیم.احزاب اصلاح طلب هم به نظرم همگی نسبت به این موضوع اتفاق نظر دارند که با ید برای موفقیت به راهبردهای ائتلافی رسید.
با توجه به ثبت نام نامزدهای مجلس، شورایعالی چه سیاستگذاری برای ثبت نام نامزدها با توجه به حساسیت ها و موج اصلاحات هراسی حاکم بر فضای سیاسی داشت؟شورای عالی سیاست گذاری مواضع خود را به صورت رسمی در اولین بیانیه خود اعلام کرده است.چشم انداز ما نسبت به مجلس آینده شکل گیری مجلسی کارآمد به دور از تند روی های موجود و مجلسی است که بتواند نقش قانونگذاری و نظارت که وظیفه اصلی این نهاد است را احیا کند.به طور قطع تلاش رقیب برای دامن زدن به اصلاحات هراسی است.اما اصلاح طلبان داعیه ای غیر از شکل گیری چنین مجلسی ندارند.تلاش برای برگزاری انتخاباتی پرشور با مشارکت حداکثری مردم است و تاکید بر حضور نیروهایی که در شکل گیری این فضا موثر باشند.مبنا بر شرکت اصلاح طلبان است و با توجه به تجربه انتخابات 92تلاش می شود که موثر ترین نیروها به مجلس راه پیدا کنند.به نظرم همین که اصلاح طلبان در انتخابات شرکت فعال دارند به این معنی است که آن ها آماده خدمت به این نظام و کشور هستند.این حضور و اعلام آمادگی نه تنها نباید اصلاحات هراسی در پی داشته باشد بلکه باید زمینه ساز اعتماد و تعامل باشد .این حضور به اعتقاد من یک فرصت است .برای کشور و منافع ملی.موج اصلاحات هراسی را در هر صورت عده ای دامن می زنند.اما تاکید اصلاح طلبان بر حضور و مشارکت گسترده در انتخابات با هدف تقویت منافع ملی ،که چیزی نیست جز نمود عینی جمهوریت و اسلامیت نظام و این یک فرصت وظرفیت برای کشور و منافع ملی است.وقتی رهبری در انتخابات 92 حتی مخالفین نظام را هم به شرکت در انتخابات دعوت می کند به طریق اولی اصلاح طلبان که یک بال نظام محسوب می شوند نباید هراسی در دل دلسوزان و مدافعین منافع ملی ایجاد کنند.
با توجه به اینکه شما یکی از حاضران در اولین نشست مشترک انتخاباتی اصلاح طلبان قبل از ثبت نام نامزدها بودید، چه تصمیمات و راهبردهایی در آن جلسه اتخاذ شد؟ آیا روند ثبت نام و حضور داوطلبان اصلاح طلب همسو با این سیاستها بوده است؟ تا این لحظه که به این سوال پاسخ می دهم ،به نظرم هنوز این اتفاق نیفتاده است.امیدوارم در فرصت باقیمانده زمان ثبت نام شخصیت ها و چهره های موثر ثبت نام کنند .البته این شورا بنای تصمیم گیری برای اینکه چه کسانی به صورت مصداقی بیایند یا نیایند را از ابتدا نداشته است.اما از همه شخصیت های اصلاح طلب و افراد همسو که در خود توانایی نمایندگی مجلس را می بینند دعوت به ثبت نام نموده است.تصمیم گیری نهایی علی القاعده به بعد از اعلام صلاحیت ها با توجه به شاخص های مورد توافق موکول خواهد شد.