آیا لزوما حضور زنان در انتخابات و مجلس به این معناست که حقوق زنان در طرحها و لوایح رعایت میشود، چون در همین مجلس گذشته شاهد تصویب برخی طرحها بودیم که نهادهای مدافع حقوق زنان به آنها نقد داشتند؟
تجربه کشورهایی که توانستهاند در زمینه تحقق حقوق زنان به موفقیتهایی دست پیدا کنند یا شاهد پیشرفتهایی در این رابطه باشند، این بوده است که در مبادی تصمیمگیری و تصمیمسازی از روشها و مکانیزمهایی استفاده کردهاند که حضور زنان را در آن تسهیل کند. از اینرو، این تجربه به ما میگوید که تا زنان در این نهادهای تصمیمگیر و تصمیمساز حضور نداشته باشند و مطالبات خود را پیگیری نکنند، طبیعتا قوانین به سمت برطرف شدن تبعیضها و نابرابریها نخواهد رفت.
انتخاباتی که حداقل در ٢ دوره گذشته داشتیم، بهگونهای برگزار شد که تنها یک جریان سیاسی توانست در آن غلبه پیدا کند و بهطور طبیعی رویکردی که در مجلس استقرار پیدا کرد نیز یک نگاه و تفکر را نمایندگی میکرد. از این رو، در ٢ مجلس هشتم و نهم، طیفی از زنان حضور داشتند که اساسا به برابری حقوق زنان و مردان اعتقادی نداشتند و به همین دلیل هم شاهد بودیم که لوایح و طرحهایی در این مجلس تصویب شد که در جهت برطرف کردن مطالبات زنان ایران نبود. ما جزء لاینفکی از جامعه جهانی هستیم و زمانی که بررسی میکنیم میبینیم یکی از راههایی که این کشورها توانستهاند، در زمینه ارتقای سطح حقوق زنان به موفقیتهایی دست یابند، حضور زنان در نهادهایی همچون پارلمان یا دولت بوده است.
علت اینکه از سوی رئیسجمهوری بر این موضوع که زنان حضور فعالی در انتخابات داشته باشند، تأکید شده، چیست؟
آخرین گزارشی که مجمع جهانی اقتصاد در یکماهه اخیر منتشر کرده است، حاکی از آن است که رتبه شکاف جنسیتی در ایران که فاصله دسترسی زنان را نسبت به مردان در حوزههای مختلف مشخص میکند، از میان ١٤٥ کشور جهان، ١٤١ است یعنی ما تنها با آخرین کشور جهان ٤ رتبه فاصله داریم. متاسفانه در یک دهه گذشته شاخصهایی همچون آموزش، بهداشت و سلامت، مشارکت سیاسی، مشارکت اقتصادی و شاخصهای دیگری که در این گزارش مورد ارزیابی قرار گرفته است، افزایش پیدا نکرده بلکه کاهش پیدا کرده است.
درحال حاضر میانگین نرخ حضور زنان در پارلمانهای دنیا یک دهه است از ٢٠درصد فراتر رفته اما رقم حضور زنان در مجلس ایران از ٣/٤درصد فراتر نرفته است. بنابراین ما با شکاف بسیار معناداری نسبت به میانگین جهانی مواجه هستیم اما جریانهای سیاسی و دولت باید تلاش کنند و این درصد را در کشور ارتقا بخشند.
پیشبینیتان از میزان تأیید صلاحیت زنان در انتخابات چیست و فکر میکنید که چنددرصد از زنان بتوانند به مجلس راه پیدا کنند؟
باید گفت که با آینده مبهمی در این ارتباط مواجه هستیم. با توجه به تجاربی که حداقل در یکی، دو انتخابات گذشته داشتهایم، هیچ نوع پیشبینی روشن و مشخصی نمیتوانیم داشته باشیم اما تنها تأکیدمان به دستگاههای اجرایی و نظارتی در انتخابات این است که قدرت انتخاب مردم را محدود نکنند چراکه اگر قدرت انتخاب مردم محدود نشود، قطعا شایستگان و فرهیختگان جامعه میتوانند در نهادی مانند مجلس حضور پیدا کنند اما چنانچه این اختیار محدود شود فرصت حضور شایستگان و کسانی که با اقبال بیشتری از جانب مردم مواجه هستند، برای حضور در این نهادها محدود خواهد شد اما با توجه به تجربه انتخابات گذشته، اصلاحطلبان پذیرفتهاند که تحت هر شرایطی حرف اصلیشان حضور در انتخابات است و به دلیل اینکه نیروهای شایسته و توانمند بسیاری در این طیف حضور دارند خیلی از رد صلاحیتها نگرانی ندارد.
منبع: روزنامه شهروند